21.09.2021 12:36
KOAH hastası eşi için yaptı, siparişlere yetişemiyor: Yurt dışından bile talep var

Bartın'da KOAH olan eşine iyi geleceği düşüncesiyle kozalak pekmezi yapımına başlayan Gülten Özsoy, Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) desteğiyle yılda 5 ton pekmez üretmeye başladı. 30 kilogram pekmezle işe başladığını belirten Özsoy, artık siparişlere yetişemiyor.

Bartın'da 5 yıl önce KOAH olan eşi için, öksürüğe, nefes darlığına iyi gelmesi sebebiyle kozalak pekmezi yapımına başlayan Gülten Özsoy, Orman ve Köy İlişkileri'nden (ORKÖY) aldığı destekle üretimini yılda 5 tona çıkardı. Zamanla bölgede yayılan şifa kaynağına talebin artmasıyla Özsoy, artık siparişlere yetişemiyor.

Ulus ilçesine bağlı Kumluca beldesinde yaşayan Özsoy, 5 yıl önce KOAH hastası olan eşi Ahmet Özsoy için deneme amaçlı kozalak pekmezi yaptı. Eşinin pekmezin faydasını görmesi sonucu öncelikle çevresinden siparişler alan Özsoy, artan talep üzerine ORKÖY desteklerinden de faydalanarak üretimini artırıp aile bütçesine katkı sağlamaya başladı.

YURT DIŞINDAN BİLE SİPARİŞ ALIYOR

Özsoy, gazetecilere, eşi için ilk etapta 30 kilo pekmez yaptığını söyledi. Pekmezin, eşinin öksürüğüne, akciğerlerine iyi geldiğini fark etmesiyle yıl boyunca evinde üretim yaptığını dile getiren Özsoy, süreci şöyle anlattı: "İlk olarak eşim için yılda 30 kavanoz yapıyordum. Eşim faydasını gördükten sonra arkadaşlarına tavsiye etti. Faydasını gören arkadaşları da başkalarına tavsiye etti."

"Ardından 10 kavanoz, bir kasa halinde siparişler almaya başladık. ORKÖY Bölge Müdürlüğünden yüzde 20'si hibe, geri kalanı 3 yıl faizsiz geri ödemeli destek aldık. İlk yıllarda yılda 1 ton olan üretimimizi bu yıl 5 tona kadar çıkardık. Türkiye'nin bütün illerinden ve yurt dışından siparişler alıyoruz."

KOVİD GEÇİRENLEREDEN YOĞUN TALEP

Özsoy, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) geçirenlerin de kozalak pekmezine rağbet gösterdiğini aktardı. Pekmezin üretimiyle ilgili bilgi de veren Özsoy, ormandan topladıkları kozalakları kazanlarda kaynattıktan sonra yüzde 30 oranında şeker ilavesi yaparak kıvamını alana kadar kaynatmaya devam ettiklerini anlattı.

Kaynak : AA
YORUMLAR