26.07.2019 17:35
Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı biber dolması ülkemiz mutfağında her zaman baş tacı edilmiş yemeklerimizdendir. Bu makalemizde: “Zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?, Zeytinyağlı biber dolması yapmanın püf noktaları nelerdir?, Zeytinyağlı biber dolması kaç dakikada pişer, Zeytinyağlı biber dolması kaç kaloridir?” gibi merak ettiğiniz her şeye cevaplar verdik. Hadi başlayalım…

Malzemeler:

  • 2 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1Yarım demet maydanoz
  • Bir kaç dal taze nane
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım kahve fincanı kuş üzümü
  • Yarım kahve fincanı kadar dolmalık fıstık
  • 1 büyük domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Dolmaların üzerine kapak yapmak için;
  • 1 küçük domates

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Tarif:

  • Öncelikle iç malzemesi için kuru soğanlar ince yemeklik doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur.
  • Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domates eklenir ve karıştırılır.
  • Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler ilave edilerek hafifçe kavrulur.
  • Dolmalık fıstıklar, kuş üzümü, tarçın, kuru nane, karabiber, toz şeker, tuz ilave edilir.
  • Karıştırılarak ocaktan alınır. Son olarak İnce doğranmış maydanoz ve taze naneler eklenir ve güzelce karıştırılır.
  • Diğer taraftan dolmalık biberlerin kapak kısmı açılır ve güzelce yıkanır.
  • Her biberin içine iç harcından doldurularak tencereye yerleştirilir.
  • Burada önemli olan nokta pirinçlerin rahatça şişebilmesi için biberleri çok sıkı bir şekilde ve tepelemem doldurmamak gerekir, yarısını biraz geçecek kadar iç harcı doldurmanız yeterli olacaktır.
  • Dolmaların kapağına kapatmak için bir domates küçük doğranarak her biberin tepesini kapatılır.
  • Daha sonra uygun bir tencereye doldurulur.
  • Son olarak üzerlerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir ve biberlerin yarısına gelecek kadar su ilave edilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır.
  • Pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra servis edilir.
  • Şimdiden afiyet olsun.
  • Ben küçük dolmalık biber sevdiğim için ince kabuklu ve küçük biberleri kullanıyorum, bu ölçü ile 10-12 adet dolma elde edilebilir.

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Biber Dolması Yapmanın Püf Noktası Nelerdir?

Eklenen pirincin kavrulması gerekir. Ayrıca biberlerin içini ağzına kadar doldurmamanız gerekir. Çünkü pirinç sulanınca şişecektir. Bu da dolmanın çatlamasına dağılmasına neden olur.

Zeytinyağlı Biber Dolması Kaç Dakikada Pişirilir?

25 - 30 dakika da zeytinyağlı biber dolmasını rahatlıkla pişirebilirsiniz.

Fırında +10 dakikadır.

Zeytinyağlı Biber Dolması Fırında Yapılır Mı?

Evet iki türlü pişirebilirsiniz. İster tencerede ister fırında. Fırında yapılan zeytinyağlı biber dolmasının da lezzeti iyidir afiyetle yiyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Biber Dolmasının Yanına Ne Gider?

  • Mercimek çorbası veya ezogelin çorbası,
  • Fırında makarnada,
  • Barbunya yemeği,
  • Salata, yayık ayranı

sofranıza ayrıca özel tat katacaktır.

Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı Biber Dolması Kaç Kaloridir?

1 adet zeytinyağlı biber dolması yaklaşık olarak 135 kaloridir.

YORUMLAR