04.09.2019 09:52
Hatay Usulü Künefe / Evde Künefe Tarifi / Ev Usulü Künefe Yapımı

Yediğiniz güzel bir yemek sonrası yanınız tatlı mı çekti? Tatlı yemek için dışarı çıkmayı canınız istemediyse evde hızlı ve güzel bir künefe yaparak kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bu makalemizde “Evde künefe peyniri nasıl yapılır, Evde künefe yapımı tavada, Ustasından künefe tarifi, Fırında künefe tarifi, Hatay künefe tarifi, Künefe tarifi, Evde kaşarlı künefe yapımı, Hazır künefe nasıl yapılır” gibi soruların tamamına cevaplar bulacaksınız. Şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.

Hemen herkesin sevdiği bir tatlı çeşidi olan künefe, ülkemizin her bölgesinde severek tüketilir. İsmi genellikle Hatay ilimizle anılsa da Türkiye’nin her ilinde oldukça yaygın bir şekilde yapılıp tüketilmektedir. Canınız çıtır çıtır ve sıcak sıcak tatlı çekti ise künefe tam size göre, gelin evde künefe nasıl yapılır hep birlikte bakalım.

Hatay Usulü Künefe / Evde Künefe Tarifi / Ev Usulü Künefe Yapımı

Evde Künefe Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

Alınacak malzemeler 5 - 7 kişiliktir.

  • 500 gram tel kadayıf
  • 300 gram tuzsuz künefe peyniri
  • 250 gram tereyağı

Şerbeti için:

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Hatay Usulü Künefe / Evde Künefe Tarifi / Ev Usulü Künefe Yapımı

Evde Künefe Tarifi                

Künefe yapmaya karar verdiyseniz işe ilk şerbeti yaparak başlayabilirsiniz.

5 su bardağı suyun içine 4 su bardağı şeker atıp karıştırarak kaynatın. Kaynama işlemi tamamlandıktan sonra şerbetin içine 3, 5 damla limon sıkabilirsiniz. Daha sonra şerbeti biraz soğumaya bırakın.

Isının Eşit Dağılmasını Sağlayın 

Yaklaşık 500 gram kadar tel kadayıfı ince ince doğradıktan sonra derin bir kabın içine koyun kadayıfın üzerine 250 gram kadar eritilmiş orijinal tereyağını döküp her yerine dağılacak şekilde güzelce karıştırıp harmanlayın.

Sıcağa dayanıklı alüminyum pişirme kabına yağladığınız kadayıfı kabın dibini de yağladıktan sonra eşit miktarda yayın.

Kabın dibine yaydığınız kadayıfı elinizle iyice bastırarak sıkılaşmasına sağlayın.

Sıkılaştığından emin olduktan sonra künefe peynirini rendeleyin bu ilk bölümün üzerine yine eşit miktarda dökün.

Kalan kadayıfı da peynirin üstüne koyarak sıkıca bastırın.

Büyük gözlü ocakta fakat kesinlikle kısık ateşte yavaş yavaş pişmesini sağlayın.

Künefenin alt tarafı piştikten sonra tepsiyi ters çevirip öbür tarafının da pişmesini sağlayın.

Her iki tarafı da kızarıp pişen künefenin üzerine hazırladığınız soğuk şerbeti dökün.

Şerbet işlemini tamamladıktan sonra ister fındık, ister ceviz, isterseniz Antepfıstığı serperek servis yapabilirsiniz.

Hatay Usulü Künefe / Evde Künefe Tarifi / Ev Usulü Künefe Yapımı

Çıtır Çıtır Künefe Yapmak İçin Neye Dikkat Edilmelidir?

Dikkat edilmesi gerekenleri şöyle madde madde sıralayalım.

  • İşe ilk şerbeti kaynatarak başlamalısınız.
  • Künefeyi kısık ateşte yavaş yavaş kızartın.
  • Künefenin hem ön, hem arka yüzünün aynı ateşte yavaş yavaş pişirmelisiniz.
  • Şerbetin soğuk, künefenin sıcak olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Künefeyi servis ederken, yanında ister dondurma ister kaymak ilave edebilirsiniz.
  • Künefe için tuzsuz Hatay peyniri gibi peynirler kullanabilirsiniz. Şayet bulamazsanız dil peyniri de işinizi görecektir.

Künefe Kaç Kaloridir?

Orta büyüklükte 1 porsiyon künefe yaklaşık olarak 443 kaloridir.

 

Afiyet olsun.

YORUMLAR