26.09.2019 15:06
Acı yemek zayıflatır mı?  Acı biberin faydaları ve zararları nelerdir

Acı biberler sadece tariflerinize lezzet katmanın harika bir yolu değil, araştırmalar sağlık üzerinde şaşırtıcı derecede olumlu bir etkiye sahip olabileceklerini gösteriyor. Acı biber, Kapsasin denilen bir bileşen bakımından zengindir. Kapsasin ise hastalıklarla savaşma konusunda oldukça faydalı bir bileşendir. Kapsasin ayrıca ağrının gitmesine de yardımcı olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yapılan araştırmalara göre haftada birkaç kez acı biber yiyen kişilerin daha sağlıklı yaşadıkları anlaşılmıştır.

Acı biberler sadece tariflerinize lezzet katmanın harika bir yolu değil, araştırmalar sağlık üzerinde şaşırtıcı derecede olumlu bir etkiye sahip olabileceklerini gösteriyor. Acı biber, Kapsasin denilen bir bileşen bakımından zengindir. Kapsasin ise hastalıklarla savaşma konusunda oldukça faydalı bir bileşendir. Kapsasin ayrıca ağrının gitmesine de yardımcı olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Yapılan araştırmalara göre haftada birkaç kez acı biber yiyen kişilerin daha sağlıklı yaşadıkları anlaşılmıştır.

Acı biberin içinde bulunan maddeler nedeniyle, diyet yapmasanız da düzenli acı biber tüketmeniz halinde zayıflamaya yardımcı olacaktır. Yağ yakımını arttıran ve iştahsızlığa neden olan acı biber, bu bakımdan kilo vermeye yardımcıdır. Araştırmalar da acı biberin kilo verdirme özelliğinin fazla olduğu yönünde sonuçlanmıştır.

Acı biberin faydaları ve zararları nelerdir

Kilo vermeye yardımcıdır

Egzersiz yapmadan ve öğünlerinizi azaltmadan acı biber nedeniyle kilo vermek mümkündür çünkü acı biberin içeriğindeki bileşenler sebebiyle yağ akımı oluşur ve kilo vermenizi sağlar. Acı biberin içinde bulunan Kapsaisin, metabolizmaya yardımcı olan kahverengi yağın uyarılmasını teşvik ediyor. Ayrıca iştahınızı da azaltmaya yardımcı olabileceğinden kilo vermeyi daha da kolaylaştırabilir.

Yüksek tansiyona ve kalp sağlığına faydalıdır

Kapsasin maddesi içeren acı biberler, kan damarlarını etkileyerek, bir dereceye kadar kan basıncını düşüremeye ve damaların genişlemesine neden olur. Bu da yüksek tansiyona neden olan basıncın azalması ve tansiyonun normale düşmesi demek olduğu anlamına gelir. Rahat damarlara sahip olan kalp ise sağlığını korur. Kapsaisin ayrıca kan pıhtılarının önlenmesine de yardımcı olabilir.

Tıkanıklığı temizler

Kapsaisin sadece ağrıyı azaltmakla kalmaz, biberli ısısı da dolgulu burnunuzdan veya tıkanmış akciğerlerden mukustan kurtulmanıza yardımcı olan salgıları uyarır.

Bağışıklığı güçlendirir

A vitamini bakımından zengin olan kırmızı pul biber, çoğunlukla anti-enfeksiyon vitamini olarak adlandırılır ve burun pasajlarını, akciğerleri, bağırsak sistemini ve idrar yollarını kapsayan ve vücudun istilacı patojenlere karşı ilk savunma hattı görevini gören sağlıklı mukoza zarları için gereklidir.

Kardiyovasküler faydalar

Acı biber gibi kırmızı biber biberlerinin, kan kolesterolünü, trigliserit seviyelerini ve trombosit agregasyonunu azalttığı, vücudun ise kan pıhtılarının oluşumuna ayrılan bir madde olan fibrin çözme yeteneğini arttırdığı gösterilmiştir. Acı biberin sık ve fazla kullanıldığı kültürlerde kalp krizi, felç ve pulmoner emboli oranları çok daha düşüktür.

İnflamasyon mücadele

Kırmızı pul bibere karakteristik keskinliklerini veren, yenildiğinde yoğun bir acı baharat hissi veren kapsaisin adı verilen bir madde içerir. Kapsaisin, artrit, sedef hastalığı ve diyabetik nöropati ile ilişkili ağrı dahil olmak üzere duyusal sinir lifi bozuklukları için etkili bir tedavi olarak incelenmektedir.

Ağrı kesici

Biberlerdeki başlıca biyoaktif bitki bileşiği olan Kapsaisin, bazı benzersiz özelliklere sahiptir. Bu özellikleri sebebiyle ağrıya neden olan sinir uçlarını bir nevi uyuşturarak ağrının azalmasına hatta tamamen geçmesine neden olur.

YORUMLAR